Det har under gårdagen rapporterats om att ett flertal studenter ”tvingats” att förtidsrösta. Detta efter att de kallats in till universitetet och meddelats om att rösterna, två dagar före valdagen, skulle räknas redan igår kväll. Detta är anmärkningsvärt då ett stort antal förtidsröster kan underlätta för eventuell manipulering av valresultatet.

Under ett möte med en av landets människorättsorganisationer framkom dessutom att landets ledning börjat använda sig av en ny form av taktik när det kommer till att hantera oppositionella – ”soft kidnapping”. I anslutning till demonstrationer har frontfigurer inom organisationerna förts bort av civilklädda män, fått mobilerna beslagtagna och väl där lämnats utanför staden. Därifrån har man själv fått ta sig tillbaka till staden.

En stor anledning till att  denna organisation kan fortsätta med sitt arbete beror enligt deras ordförande på det stöd man får från EU och OSCE. Det är trots detta en hård tillvaro för organisationen och dess aktiva, som ständigt är avlyssnade och följda av underrättelsetjänsten KGB.

Bookmark and Share