Entrepenören Mikalaj Autuchovitj – dömdes här om dagen vid högsta domstolen i Minsk till fem år och två månaders fängelse. Domen kan inte överklagas.

Autuchovitj greps 2009. Han har suttit häktad sedan dess och menar att han är oskyldig. Flera vittnen menar att de under utredningens gång har utsatts för tortyr i syfte att få fram bevis och erkännanden. Autuchovitj misstänktes för att bl. a. ha planerat attacker mot guvernören i Hrodno och även försök till mordbrand. Domstolen lade dock ner anklagelserna om mordbrand och planering av terrorattacker p.g.a. av motstridiga vittnesuppgifter och brist på bevis.

Autuchovitj dömdes till slut för olaga vapeninnehav. Detta trots att anklagelserna om olaga vapeninnehav bygger på vittnesmål från en kollega (vittnet som i de andra fallen bedömts ange motstridiga vittnesuppgifter) om ett gevär som ska ha påträffats nära Autuchovitjs hem. Det enda som Autuchovitj erkänt är olaga innehav av gevärspatroner i sitt kassaskåp.

Efter att domen fallit samlades ett hundratal demonstranter utanför domstolsbyggnaden, varav några med porträtt av politiska fångar. Flera oppositionella frontfigurer greps, bl.a. den förre detta presidentkandidaten Aljaksandr Kazulin, ungdomsledarna Artur Finkevitj och Mikalaj Dzemidzenka. De anklagades för att ha stört den allmänna ordningen. Samtliga uppger att de misshandlats på polisstationen innan de släppts, något som tyvärr inte är allt för ovanligt i Belarus.

Belarusiska MR-organisationer och oppositionella menar att Autuchovitj i själva verket dömts för sitt aktiva samhällsengagemang som ordförande i en organisation för Afghanistan-veteraner och då han varit en stark kritiker mot korruption.

Det är tydligt att det finns politiska motiv bakom beslutet att spärra in Autuchovitj. Detta visade sig under rättegången då anklagelserna var helt ogrundade.

Bookmark and Share