Det råder inte en lugn stund för politiskt aktiva, oppositionella och MR-organisationer i Belarus. Under gårdagen genomfördes räder mot ett flertal oppositionella rörelsers kontor i ett tiotal städer. Utrustning konfiskerades och medarbetare arresterades. Husrannsakan gjordes även i oberoende journalisters bostäder i Minsk, Brest och Grodno.

”Polisen kom och grep alla som var där, ett tjugotal personer”, sade igår Sergej Voznjak från oppositionsrörelsen Säg sanningen till TT-REUTERS.

Unga aktiva hotas med besök från KGB och deras vänner och familj får ta emot hotfulla telefonsamtal. Det är uppenbart att presidentvalskampanjen har satt igång. Lukasjenko försöker åter igen klamra sig fast vid makten och för att göra detta måste oppositionen och oberoende journalister sättas på plats.

Samtidigt verkar det som att svensk media har vaknat. Plötsligt finns ett 30-tal artiklar ute på svenska dagstidningars hemsidor om gårdagens räder i Belarus. Vi får hoppas att detta inte bara är tillfälligt. Det är verkligen på tiden att svensk media uppmärksammar vårt närland. Räder mot oppositionella är tyvärr inget nytt. Det är vardagen för många, som vi så sällan hör talas om i Sverige.

Bookmark and Share