Representanterna från Info Belarus som befunnit sig på plats i Minsk under valet är nu tillbaka i Sverige. Polisens övervåld mot folket, som vi bevittnade på nära håll under valnatten den 19:e december, kommer vi aldrig att glömma. Bilderna av äldre, unga kvinnor och män, som urskillningslöst attackerades av kravallpolis, människor som föll till marken medvetslösa och kvinnan med blont hår som haltade ifrån torget med håret täckt av blod – de har etsat sig fast i våra minnen. Det är minnesbilder som aldrig kommer att försvinna. För folket i Belarus är det dock inte bara minnesbilder, för dem är det en verklighet som de får leva med varje dag. Det är inte första gången de får vara med om detta. Trots skräcken och rädslan för den fysiska och psykiska misshandeln, fängelsevistelser, familjer som trakasseras och KGB:s samt regimens totala kontroll över informationsflödet, tog sig åtminstone 40-50.000 människor ut på torget i Minsk söndagen den 19:e december för att kräva sina rättigheter. Det sägs att drygt 1000 personer har fängslats, bland dem också 7 av 10 presidentkandidater. Den 8:e demokratiske presidentkandidaten Jaroslav Romanchuk bytte plötsligt bana inför demonstrationen och svek sina kolleger från demokratirörelsen samt väljarna då han i statlig TV uttalade sig om att demonstrationen var fel, och att det var en kriminell handling att delta. Hans ord lät som president Lukasjenkas. Romanchuk som är känd för att vara en bra talare läste innantill från ett papper och när han kollade upp såg han likblek ut och man såg skräck i hans ögon. Det spekuleras nu i om han eller hans familj har hotats, vilket gjort att han tvingats byta bana. Vissa tror också att han har planerat detta och egentligen är likadan som den sittande presidenten, men i dessa tider florerar alltid många rykten. Det återstår att se vad som ligger bakom den drastiska förändringen av hans åsikter.

Vi vill här dela med oss av ett av många videklipp som visar hur kravallpolisen attackerade civila, fredliga demonstranter. Detta var också det vi såg från hotell Minsk, där vi satt fast i ett flertal timmar när kravallpolis blockerade ingången.

Klicka här för att se filmen.