Över en vecka hade passerat när myndigheterna i Belarus äntligen bestämde sig för att visa att presidentkandidaten och poeten Vladimir Nekljajev var vid liv. Han fick i måndags träffa sina advokater, som var med vid ett fem timmars långt förhör med KGB.

Advokaterna menar att Nekljajev mår dåligt, men han har inte fått någon hjärtattack eller allvarlig hjärnskada som många trott när man ej hört något från honom. ”Han har ett enormt blåmärke på ansiktet, klagar på huvudvärk och högt blodtryck, som kan sänkas endast med hjälp av läkemedel. Han bad även om att få en blodtrycksmätare,” sade en av advokaterna till tidningen Narodnaja Volja.

Nekljajev berättade till sina advokater att han hade skickat sju brev till sin fru från fängelset, men hans fru hade inte fått ett enda. Han blev glad av att höra att omvärlden protesterade mot frihetsberövandet av honom, och att många kolleger från Belarus och andra länder hade krävt att regimen skulle släppa honom.

Advokaterna kan dock inte säga något om utredningen så länge den pågår. Man vet alltså inte än vad som väntar Nekljajev eller övriga fängslade presidentkandidater. De kan släppas inom kort, eller få långa fängelsestraff om de anses vara skyldiga till organiseringen av demonstrationen den 19:e december. Låt oss hoppas att omvärldens kritik skallar så högt att regimen i Minsk anpassar sig.

Bookmark and Share