Den oberoende belarusiska journalisten Mikalai Charnjavski har jämfört foton och filmbevis från händelserna vid demonstrationen i Minsk den 19:e december, vilka nu har blivit publicerade på bl.a. Charter97.org.

Under valnatten var nyhetsbyråer och bl.a. Aftonbladet snabba med att sprida felaktig information i Sverige om att oppositionen försökte storma regeringsbyggnaden. Vi som befann oss på plats ansåg detta vara mycket underligt, eftersom manifestationen gått fredligt till, enligt vad vi bevittnat.

Detta skrev svenska ambassadören Stefan Eriksson den 20 december i sitt telemeddelande:

”Upp­gifter som spridits i officiella vitryska medier *(och delvis upprepats i utländska media) talar om att ”oppo­sitionen försökte storma regerings­bygg­naden” men dessa uppgifter stämmer inte överens med den som ambassaden inhämtade som ögon­vittnen på torget under kvällen. Inga av presidentkandidaterna uppmanade folk att försöka ta sig in i bygg­naden, och det finns uppgifter från flera tillförlitliga källor som hävdar att attackerna på dörrarna till regeringsbyggnaden i själva verket var en ren provokation och åtminstone inleddes av personer som skyddades av specialtrupperna på torget (och kanske var förklädda kollegor…).

Nu har bild- samt filmbevis släppts och dessa vill vi dela med oss av.

Bild 1. En ung man håller handen mot sitt öra och pratar mot sin krage (troligtvis i en gömd mikrofon). Det är inte ovanligt att civilklädda personer från specialpolisen eller KGB figurerar bland demonstranterna i Belarus, något vi också lade märke till på plats.

Bild 2. Denna bild visar att mannen inte bara bevakade kvällens händelser, utan faktiskt försökte storma entrén till regeringsbyggnaden med en påle.

Fillmbevis. Ta nu en titt på detta videoklipp. Håll noga koll på mannen från bilderna ovan, som beter sig mycket underligt. När presidentkandidaten Rymashevskij försöker få bort folk från trapporna och regeringsbyggnaden pratar mannen ”till sin krage” och knackar sedan ett par gånger på dörren – antagligen för att bli insläppt hos sina vänner där inne…