Situationen i Belarus är kritisk. Hundratals är fängslade för att de deltagit vid protesterna mot valfusket den 19:e december i Minsk. Presidentkandidater samt journalister är också fängslade. Fortfarande har man inte hört vad som hänt med presidentkandidaten Uladzimir Nyaklyayew, som under valdagen slogs medvetslös av polis och KGB-agenter. Hans fru uppmanar nu myndigheterna i Belarus att ge bevis på att han är vid liv.

Det är verkligen dags att EU reagerar. Här är några förslag:

- De som uppmanat folk att delta vid den fredliga demonstrationen mot valfusket den 19:e december riskerar nu 15 års fängelse (dvs. inklusive presidentkandidaterna från demokratirörelsen samt ett antal journalister). EU måste påverka regimen i Belarus så att dessa INTE döms. Kanske krävs det som en sista utväg att EU fryser sina kontakter helt och håller med regimen tills alla politiska fångar är släppta. Se önskemålet från Alyaksandr Milinkevich: http://www.naviny.by/rubrics/english/2010/12/26/ic_articles_259_171823. STÄLL KRAV och sluta dalta med Europas diktator Lukasjenko.

- EU bör stödja fängslade presidentkandidaten och poeten Nyaklyayews fru och kräva att regimen i Belarus visar att han är vid liv.

- EU måste kräva att alla skadade demonstranter och fängslade oppositionella genast får vård för de skador som kravallpolisen åsamkat dem under valnatten den 19:e december. Många sitter nu fängslade utan att ha fått hjälp att läka sina kritiska skador. Det handlar om både hjärnskador samt personer som blivit medvetslösa av misshandeln.