Info Belarus samordnare Isabel Sommerfeld kontaktade de flesta stora dagstidningar och kvällstidningar i Sverige efter sin resa till Belarus under presidentvalet den 19:e december för att upplysa dem om journalisters situation i Belarus, samt uppmana dem att stå upp för sina kolleger. Den enda tidningen som hittills har givit respons var Expressen, och resultatet av detta kan ni se i dagens utgåva där Arne Lapidus skriver om journalisterna som fängslats på politiska grunder för att de gjort sitt jobb. Ett par journalister i Belarus intervjuas och kampanjen Info Belarus omnämns. Missa inte detta reportage. Expressen förtjänar verkligen att få lösnummer sålda i dag för att de tagit tag i detta. Så glöm inte att också köpa ett exemplar (reportaget ser för övrigt mycket bättre upp i pappersupplagan).

Värt att påpeka är att de ”fåtal” journalister som Expressen har fått siffror på, troligtvis är väldigt mycket högre i verkligheten. Många journalister i dessa länder har inte pressackreditering eftersom det är svårt att registreras som journalist och räknas således inte ”officiellt” som journalister även om det är av den anledningen som de hålls inlåsta.

Vi fortsätter att uppmuntra media att inte glömma bort Belarus. Det finns mycket att skriva om – så att det räcker för varenda dagstidning. Vi välkomnar också media att höra av sig till oss för kommentarer eller kontakter i Belarus.

Läs hela reportaget i Expressen här.

Bookmark and Share