Den 19:e januari har det gått exakt en månad sedan det riggade presidentvalet i Europas sista diktatur Belarus (Vitryssland). Hundratals demonstranter fängslades och misshandlades. Bland dem fanns också journalister. Fortfarande sitter ett flertal presidentkandidater fängslade. Samtidigt hotas deras advokater med fängelsestraff och kandidaten Sannikovs advokat har förlorat sin advokatlicens. Detta bara för att de gör sitt jobb i demonstranternas försvar.

3 veckor har gått sedan valet i Belarus. Regimen fortsätter sin bärsärkargång. Lägenheter till människorättsarbetare och journalister genomsöks. Datorer och dokument beslagtages och listan över åtalade och misstänkta för att ha planerat och deltagit vid demonstrationen mot valfusket i Minsk under valnatten, blir längre för varje dag.

Det tar 1,5 timme att ta sig till Minsk från Stockholm med direktflyg. Så nära oss sker dessa övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Det finns inga friheter i Belarus.

De må vara tystade, men vi kan tala för dem.
Ställ upp för de tystade belarusierna – kom och visa din solidaritet med oss på Norrmalmstorg i Stockholm den 19:e januari kl. 16.30.

Ni kommer att få höra korta tal från bl.a. (OBS – listan är preliminär / uppdateras regelbundet):

– Birgitta Ohlsson, EU-minister

– Håkan Holmberg, journalist, politisk chefredaktör för UNT.

– Olga Klaskovskaja, syster till Aleksandr Klaskovskij – polisen som misshandlades och fängslades efter att han försökt tala sina kolleger till rätta på torget i Minsk vid demonstrationen den 19:e december. Han står nu med på listan över huvudmisstänka som riskerar 15 års fängelse.

– Urban Löfqvist, kanslichef, Reportrar utan gränser.

– Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Anna Drufva, projektledare på biståndsorganisationen Silc.
Befann sig på plats i Belarus under presidentvalet.

– Isabel Sommerfeld, samordnare för Info Belarus. Befann sig på plats i Belarus under presidentvalet.

Välkomna! Glöm inte att meddela alla vänner & bekanta!