Samtidigt som belarusiska presidentkandidater och journalister åtalas och riskerar drygt 15 år i fängelse för uppmaning till demonstration i Minsk den 19:e december hämnas den belarusiska regimen på de internationella valobservatörerna och den europeiska säkerhetsorganisationen OSCE. Efter den kritiska rapporten från OSCE, som släpptes dagen efter det riggade presidentvalet, valde regimen att stänga ned OSCE:s kontor i Minsk.

Stängningen av OSCE:s kontor tar Belarus ytterligare ett steg bakåt när det gäller mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. President Lukasjenka visar att han inte är intresserad av några närmare kontakter med EU, och att han egentligen inte är särskilt intresserad av demokratisering i landet (något som många ansett innan valdagen då kampanjarbetare för första gången på länge har kunnat arbeta i princip helt utan hot och förföljelse – detta bild förändrades dock snabbt under valnatten när demonstranter och oppositionella misshandlades och fängslades).