Denna debattartikel publicerades 2010-01-05 på Newsmill. Klicka på denna text för att läsa artikeln i sin helhet, där du även kan lämna en kommentar.

Det första som slog mig när jag kom tillbaka från min resa till Minsk under presidentvalet var den vilseledande rapporteringen om händelserna under valnatten i svensk media. Det spelade ingen roll att jag ringde direkt till Aftonbladet från Minsk och berättade vad jag bevittnat, samt förklarade att deras information om ”stormningen av regeringsbyggnaden” var felaktig. Först när riksdagsledamot Caroline Szyber (som också befann sig på plats) ringde dem dagen efter valet för att påpeka att de spred den vitryska regimens propaganda, ändrade de rubriken.

Det vitryska propagandamaskineriet satte redan på kvällen den 19:e december igång sina lögner om vad som hände på torget och vid regeringsbyggnaden. Målet var att måla upp en negativ bild av demonstranterna och i förlängningen hela oppositionen. På vitrysk teve syns inte att majoriteten av de uppåt femtiotusen demonstranterna var fredliga, samt att det endast var ett fåtal som slog sönder fönsterrutor på regeringsbyggnaden. Allt tyder på att det var provokatörer, det vill säga personer med koppling till regimen och KGB som initierade skadegörelsen, något som också svenska ambassadören Stefan Eriksson påpekade i sitt telemeddelande dagen efter valet. [...]