Judiska församlingen, tillsammans med Isabel Sommerfeld och Caroline Szyber, inbjuder till en informationskväll om internationell solidaritet och Europas sista diktatur Belarus den 2 mars, kl. 18:00.

Trots att det går fortare att ta sig från Stockholm till Minsk, än till Kiruna, hör man nästan aldrig talas om förtrycket i vårt europeiska grannland. Sedan 17 år tillbaka har Aleksandr Lukasjenka styrt Belarus med järnhand. Demokratirörelsen har gått under jorden, oppositionella sparkas från jobb och studier, och oliktänkande skräms till tystnad.

Den 19:e december 2010 genomfördes ytterligare ett riggat presidentval i Belarus. Innan valdagen var över hade presidentkandidaten och poeten Njaklejev slagits medvetslös utanför sitt kontor. På sjukhuset kidnappades han sedan av underrättelsetjänsten KGB som snabbt fick honom bakom lås och bom. När regimen släppte det officiella valresultatet hade president Lukasjenka som väntat fått sina nästan 80 % av rösterna. Internationella valobservatörer från OSSE var snabba med att underkänna valet, som inte på något sätt kunde anses vara fritt och demokratiskt.

Under valnatten genomfördes en stor demonstration mot valfusket i centrala Minsk. Efter knappt en timme hade nästan 50 000 demonstranter skingrats av våldsam kravallpolis. Drygt 700 personer misshandlades och fängslades. Bland dem fanns bland annat sju av presidentkandidaterna.

Fortfarande sitter presidentkandidater fängslade, tillsammans med oberoende journalister och MR-arbetare, som alla riskerar upp till 15 år i fängelse. Deras enda hopp är nu omvärldens reaktioner och stöd. De må vara tystade – men vi är fria att tala för dem.

Varmt välkommen till en informationskväll om Belarus i Sessionssalen, Wahrendorffsgatan 3, den 2 mars, kl. 18:00.

Missa inte tillfället att lyssna på dessa intressanta talare:

Birgitta Ohlsson, EU- och demokratiminister.
Caroline Szyber, riksdagsledamot (Kd) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010.
Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010.
Christian Holm, riksdagsledamot (M) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010.
Dmitri Plax, belarusisk journalist, konstnär, filmare och författare.
David Lazar, rabbin vid Stockholms stora synagoga. Kommer att tala om internationell solidaritet ur ett judiskt perspektiv.
Isabel Sommerfeld, samordnare för kampanjen Info Belarus (/)

OBS – Obligatorisk föranmälan krävs. OSA senast den 28 februari till info@jfst.se . Medtag id-kort för att underlätta vid insläppskontrollen.