Shakira och Moby förväntas uppträda i Minsk under de närmaste två månaderna, men människorättsaktivister har uppmanat dem att överge sina planer, i protest mot fängslandet av hundratals.

Mer än 700 demokratiaktivister har gripits under de senaste tre månaderna. Demokratirörelsen samt utländska MR-organisationer menar att aktivisterna gripits pga. att landet ej respekterar de mänskliga rättigheterna och att regimen bannlyser oppositionen i landet. Praktiskt taget alla de politiker och aktivister som vågat kritisera president Lukasjenka har åtalats för att organisera ”massoroligheter” under valnatten den 19 december då ca. 30-50.000 samlades i Minsk för att protestera mot valfusket. De står nu inför långa fängelsestraff. Belarus är också det enda landet i Europa som fortfarande utdömer dödsstraff.

Framstående personer i demokratirörelsen reagerar nu med bestörtning på att popstjärnor trots förtrycket mot oliktänkande i landet fortfarande är villiga att spela i Belarus, ett land där 80 % av industrin – inklusive de största musikarenorna ägs av staten. Många belarusiska musiker svartlistas dessutom och får inte spela på dessa arenor, om staten anser att de har fel politiska åsikter eller t.ex. sjunger på belarusiska och inte på ryska.

”Jag blev bestört när jag hörde att dessa artister kommer att uppträda i Belarus, säger Irina Bogdanova, syster till den fängslade presidentkandidaten Sannikov. ”Framstående sångare, idrottsmän och musiker har alltid tagit en stark ställning gentemot de länder där mänskliga rättigheter kränks och där det inte finns någon frihet eller rättvisa.”

Natasha Koliada, från organisationen ”Free Belarus Now”, som representerar familjerna till de som har arresterats av de belarusiska myndigheterna, säger: ”Vi vädjar till dessa artister att ställa in sina konserter i Belarus, eftersom varje besök skulle ge ett tecken till diktator Lukasjenka att kidnappningar, mord och tortyr i KGB:s fängelse är acceptabla.”

Koliada är också en av grundarna av ”Belarus Free Theatre”, ett hemligt teatersällskap som tar stora risker för att hålla underjordiska föreställningar som är kritiska mot regimen. Många av deras skådespelare har gripits och fängslats under åren.

Demokratiaktivister har uttryckt en särskild förvåning över att Shakira och Moby, som båda är kända för sina tidigare uttalanden mot förtryck, har bestämt sig för att spela i Minsk. Shakira är UNICEF-ambassadör och driver en egen välgörenhetsfond för barn, samt har regelbundet uttalat sitt stöd för progressiva politiker i Latinamerika och USA. Den amerikanske låtskrivaren och artisten Moby har tidigare kämpat för välgörenhetsorganisationen ”Move On”, som samlar in pengar till progressiva politiker. Han har också producerat en CD till stöd för Tibet.

Mike Harris, chef för ”Public Affairs at Index on Censorship”, säger att internationella artister noggrant bör överväga vilket budskap de ger folk genom sina besök i Belarus.

”Varje gång en västerländsk artist spelar i Belarus utnyttjar de belarusiska myndigheterna detta tillfälle till att sprida propaganda och bevisa att regimen inte är en diktatur, säger han. ”Människor som försvinner, mystiska självmord och frihetsberövandet av samvetsfångar visar dock en annan sida. Om Moby och Shakira verkligen bryr sig om mänskliga rättigheter bör de donera intäkter från sina konserter till familjerna till de frihetsberövade och saknade eller tala ut mot kränkningarna av yttrandefriheten medan de är där.”

Jag har tidigare tillsammans med Hedwig Kastenholm från Info Belarus uppmanat den svenska gruppen Roxette att tala ut och stå upp för sina fans inför deras spelning i Minsk den 12 mars. Debattartikeln i Aftonbladet besvarades dock inte av Roxette och så vitt vi förstår ignorerade de uppmaningen.

Den svenske pianisten Robert Wells är också känd för att samarbeta med t.ex. diktator Lukasjenkas egna orkester (Presidents Orchestra of Belarus). 2010 spelade han för Belarus i Eurovision Song Contest samtidigt som framträdandet utnyttjades av regimen i propagandasyfte. Observera att även hans spelning med diktatorns orkester användes i propagandasyfte, dagarna före presidentvalet i december. Wells har inte heller svarat på Info Belarus kritik angående detta, trots ett flertal uppmaningar i svensk media.

Det är väldigt enkelt att ignorera kritik i media för att slippa undan konflikter. Uppenbarligen är det mycket svårare för svenska och utländska artister att ta sitt ansvar och stå upp för de mänskliga rättigheterna. Vi hoppas på en förändring av detta. Till dess kommer vi fortsätta att vara en kritisk röst i svensk media som uppmanar alla, oavsett yrke, att stå upp för de mänskliga rättigheterna i omvärlden.

Isabel Sommerfeld,
Samordnare för Info Belarus

Läs mer här:

Info Belarus samordnare uppmanar Roxette att stå upp för sina fans: http://www.aftonbladet.se/debatt/article8433521.ab

Campaigners call on stars to abandon Belarus concerts: http://www.charter97.org/en/news/2011/3/26/37141/

Info Belarus samordnare på SVT Debatt: ”Jag såg demonstranter misshandlas medan Robert Wells tonsatte diktatorns propaganda”http://svtdebatt.se/2010/12/jag-sag-demonstranter-misshandlas-medan-robert-wells-tonsatte-diktatorns-propaganda/

Info Belarus samordnare i Expressen, ”Vägra spela med i diktatorns rapsodi”http://www.expressen.se/debatt/1.2003643/isabel-sommerfeld-vagra-spela-med-i-diktatorns-rapsodi