Journalisten Aleksandr Otroschenkov dömdes i dag till 4 års fängelse, demonstranterna Aleksandr Molchanov till 3, samt Dmitrij Novik till 3,5 års fängelse.

Aleksandr Otroschenkov arbetade under presidentvalskampanjen 2010 som kandidat Andrej Sannikovs pressekreterare. Han har tidigare arbetat som press-sekreterare för kampanjen ”Europeiskt Belarus” och har även sedan en lång tid tillbaka arbetat som journalist på oberoende nyhetsbyrån Charter97. Under presidentvalet den 19 december arbetade han från torget i Minsk för en litauisk nyhetsportal.

Otroschenkov greps under valnatten den 19:e december, tillsammans med hundratals andra belarusier, och isolerades i KGB:s fängelse. Han anklagades, precis som presidentkandidaterna och övriga medlemmar i deras team, samt andra journalister, för delaktighet i ”oroligheterna” (manifestationen mot det förfalskade valresultatet). Detta trots att han deltagit vid torget i egenskap som journalist, samt att videobevis finns som visar att han endast observerat händelserna på torget.

De två demonstranterna Molchanov och Novik har båda dömts till fängelse på väldigt vaga grunder, trots att bevis och många vittnesmål tyder på att de är oskyldiga. De anklagas bl.a. för vandalisering och väpnat motstånd gentemot polis.

Nu sitter alltså ytterligare tre samvetsfångar bakom lås och bom i Belarus.