Knappt 1,5 timme bort med flyg ligger Europas sista diktatur, Belarus. Faktum är att det är närmare från Stockholm till huvudstaden Minsk, än från Stockholm till Kiruna. Ändå är det ofta tyst om landet i Sverige. Det är dags att sluta se på i tystnad, och stå upp för våra europeiska grannar. Kom och visa ditt stöd för folket i Belarus den 19:e maj på Sergels torg.

Varför den 19:e?
Den 19:e december 2010 genomfördes ytterligare ett riggat presidentval i Belarus. Drygt 50.000 samlades på torget i Minsk för att demonstrera mot valfusk och förtryck. Tyvärr lyckades de varken få till ett omval eller störta diktaturregimen. Över 700 personer misshandlades och fängslades, bland dem även de oppositionella presidentkandidaterna.

Sedan presidentvalet har farsliknande rättegångar hållits regelbundet. Unga aktivister och oberoende journalister har dömts till långa fängelsestraff i rättegångar utan bevisning. Just nu pågår rättegången mot Andrei Sannikov, en av de oppositionella presidentkandidaterna som riskerar 15 års fängelse. Presidentkandidaten Ales Michalevich tvingades fly landet efter att ha uttalat sig i media om den tortyr han utsatts för i KGB:s fängelse.

Boka in lunchen den 19:e maj på Sergels torg, kl. 11:30-12:30.
Ställ upp för det förtryckta folket i Europa.

Talarlista (uppdateras):

Elisabeth Löfgren, Amnesty
Martin Uggla, Östgruppen
Olle Schmidt, Europaparlamentariker (Fp)
Valter Mutt, riksdagsledamot (Mp)
Isabel Sommerfeld, Info Belarus
Caroline Szyber (Kd)
Abir Al-Sahlani (C)
Christian Holm (M)

med flera…

Arrangörer: Info Belarus, Östgruppen, Silc