Den belarusiska ekonomin har stora problem och är i stort behov av stöd utifrån. Lördagen blir därför lite av en ödesdag för Belarus då finansministrarna från länder i det forna Sovjetunionen träffas i Ukrainas huvudstad Kiev för att diskutera en låneansökan från det krisdrabbade landet.

En nyckelroll spelar Ryssland, som tidigare uttryckt tveksamhet till ett lån på tre miljarder dollar som Vitryssland ansökt om från krisfonden i Eurasiatiska Ekonomiska Gemenskapen. Den ryska finansministern Aleksej Kudrin har istället uppmanat den belarusiska regeringen att sälja ut statliga tillgångar för att få ekonomiska medel att komma ur den ekonomiska krisen. Flera bedömare anser att Ryssland talar i egen sak, eftersom landet sägs vara intresserat av att ta över kontrollen över vitryska energibolag, som till exempel det statliga gasledningsbolaget Beltransgas. Den belarusiska presidenten Lukashenka har tidigare avvisat alla förslag på utförsäljningar.

För att minska landets beroende av välviljan hos den ryska regeringen har Belarus bett om hjälp från den internationella valutafonden IMF. Uppgifter har förekommit om ett lån på upp till åtta miljarder dollar. IMF studerar just nu situationen i Belarus och väntas ge besked tidigast om en dryg vecka. Troligen kommer IMF ställa krav på genomgripande reformer av den belarusiska ekonomin.

Den belarusika ekonomin försämras dag för dag och åtgärderna från regeringen ter sig som alltmer desperata. Under veckan har till exempel förbud införts mot ytterligare prishöjningar på en rad matvaror efter att priserna under de senaste veckorna fördubblats på vissa varor. Dessutom infördes infördes ransonering på bensin vid landets bensinmackar för ett par dagar sedan.

Källa: Sveriges Radio