Välj att ta

Resans väg

När det gäller resor har du ett val: Du kan antingen ta den säkra, upptrampade vägen som alla andra tar, eller så kan du våga dig utanför den upptrampade vägen och utforska något nytt. Båda har sina fördelar, men om du är ute efter äventyr är det definitivt bättre att ta den mindre beresta vägen. Så vart ska din resa ta dig?

Varför det är viktigt att resa med ett

SAMVETE​

Det finns många anledningar till varför det är viktigt att resa med ett samvete. När du är på resande fot har du en unik möjlighet att lära dig om nya kulturer och se världen ur ett annat perspektiv. Det är också din chans att göra en positiv inverkan på världen genom att vara en ansvarsfull resenär.

Låt oss gå igenom några av de sätt på vilka du kan resa ansvarsfullt och göra skillnad i världen! Ett av de bästa sätten att vara en ansvarsfull resenär är att respektera den lokala kulturen och de lokala sedvänjorna.

Kultur

När du är på en ny plats ska du ta dig tid att lära dig mer om kulturen och vad som anses vara ett respektfullt beteende. I de flesta kulturer anses det till exempel vara ohyfsat att fotografera människor utan deras tillåtelse. I andra kulturer kan det vara det anses respektlöst att bära vissa typer av kläder. Genom att ta dig tid att lära dig om lokala sedvänjor kan du undvika att oavsiktligt förolämpa någon och se till att du får en respektfull och trevlig upplevelse.

Miljö

Ett annat sätt att vara en ansvarsfull resenär är att minimera din påverkan på miljön. Det finns många enkla saker du kan göra för att minska din miljöpåverkan när du reser. För du kan till exempel välja att gå eller cykla i stället för att ta bilen eller motorcykeln. Du kan också undvika att använda engångsartiklar som vattenflaskor och sugrör av plast. Om du ändå använder engångsartiklar ska du se till att slänga dem ordentligt i en soptunna, allra helst där det sorteras. Och tänk på att i vissa länder förväntas du ta med ditt eget skräp hem och källsortera det själv.

Politik

När du planerar din resa bör du ta dig tid att undersöka politiken i det eller de länder du ska besöka. Hur ställer de sig till exempel till hbtq-rättigheter? Vilka är deras visumkrav? Vad är deras inställning till utlänningar? Genom att ta dig tid att ta reda på dessa saker i förväg kan du undvika eventuella problem och se till att du reser säkert. Det kan också vara ett tillfälle att hjälpa lokala organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter. Detta är extra viktigt om du reser till delar av världen som lever under diktatur.

Ekonomi

Ett av de bästa sätten att vara en ansvarsfull resenär är att stödja lokala företag. Detta inkluderar saker som att äta på lokalt ägda restauranger, bo i lokalt ägda boenden och köpa souvenirer från lokala butiker. Detta bidrar inte bara till att stimulera den lokala ekonomin, utan också till att skapa arbetstillfällen och förbättra levnadsstandarden för befolkningen. Detta kanske låter självklart, men tänk på alla gånger du rest och valt att äta på internationella kedjor eller valt internationella hotellkedjor. Det är lätt att välja det man redan känner till.

Genom att följa dessa enkla tips kan du bidra till att skydda miljön och bevara den för framtiden . Du kan också undvika att oavsiktligt förolämpa lokalbefolkningen och se till att du får en respektfull och trevlig upplevelse. Resor kan vara ett utmärkt sätt att lära sig om nya kulturer och se världen ur ett annat perspektiv, men det är viktigt att göra det med ett gott samvete.

Om oss

Res med samvetet i behåll!

Vi startade den här sajten för att vi drömmer om den dag då du kan resa fritt. Vi vill leva i en värld där du kan utforska nya kulturer och se alla fantastiska platser som vår planet har att erbjuda. Vi anser att resor ska vara tillgängliga för alla, och vi arbetar outtröttligt för att göra det till verklighet. Drömmar kan bli verklighet, och med vår hjälp kan dina också bli det.

Tills den dagen kommer då alla kan resa fritt, reser vi utifrån de förutsättningar som finns idag.

Välkommen till oss!