–> Klicka här för att komma till vår kampanjsida på Facebook <–

Belarus är landet mitt i Europa där studenter sparkas från sina studier om de är engagerade i ”fel organisation.” Det är det sista landet i Europa som tillämpar dödsstraff, där unga män skjuts med nackskott och deras föräldrar inte har rätten att begrava deras kroppar. Presidentkandidater, oberoende journalister och människorättsaktivister sitter fängslade och utsätts för tortyr. Belarus är också landet där regimen tar gisslan, när oberoende journalister, den före detta statschefen och andra frontfigurer inom den demokratiska rörelsen får utreseförbud instämplade i sina pass.

Diktator Lukasjenka genomför en enorm satsning inför ishockey-VM 2014. Han lägger stor personlig prestige i VM-projektet. Det skulle räcka att en enda delegation vid internationella ishockeyförbundets kongress i Helsingfors i maj begär att frågan tas upp på dagordningen, för att det ska finnas en chans att Lukasjenka fråntas detta PR-jippo. Den svenska delegationen består av Peter ”Foppa” Forsberg, Mikael Peterson och Christer Englund. De har enligt uttalanden fortfarande inte bestämt sig för om de tänker lyfta frågan vid kongressen, så nu gäller det att ligga på… Det är här DU kommer in i bilden. Skriv till den svenska delegationen och kräv att de inte håller diktatorn om ryggen. Ingen puck för Lukasjenka, Foppa!

christer.englund@swehockey.se
mikael.peterson@swehockey.se
p.forsberg@swipnet.se

”Lukasjenka ska veta att vi har ögonen på honom. Och alltfler blickar riktas nu mot svenska och internationella ishockeyförbunden – står de på Lukasjenkas sida eller tänker de visa att också sporten tar sitt ansvar?” – Olle Schmidt, Europaparlamentariker (Fp).

”Lukasjenka spelar ishockey 2-3 gånger i veckan. Om man rör vid något så personligt, som han har ett så passionerat förhållande till, kan det leda till en förändring” – Peter Štastný, en av 1980-talets allra största stjärnor i den nordamerikanska ishockeyligan NHL, numera Europaparlamentariker.

”Att påstå att sport och politik inte hör ihop, handlar om okunskap. I Lukasjenkas förtryckarstat leds landets alla idrottsförbund av presidentens närmsta män, inklusive ministrar. Lukasjenka själv är ordförande i Belarus olympiska kommitté… Är inte det politik? För Lukasjenka betyder hockey allt. Ge honom inte äran att anordna världens största hockeytävling i landet där presidentkandidater, journalister och oliktänkande sitter fängslade och torteras, för det fria ordet. Det är på tiden att man tar ansvar även i sportvärlden och inte ignorant står på diktaturens och förtryckets sida” – Isabel Sommerfeld, grundare av människorättsnätverket Info Belarus.

Länkar:

Europaparlamentet uppmanar Internationella Ishockeyförbundet att flytta VM 2014 till ett annat värdland.
http://www.europarl.europa.eu/news/en/pressroom/content/20120328IPR42044/html/Belarus-should-immediately-abolish-the-death-penalty-MEPs-say 

USA vill stoppa vitryskt ishockey-VM
http://www.svd.se/sport/usa-vill-stoppa-vitryskt-ishockey-vm_6724279.svd

Hockeylegenden Štastný vill stoppa vitryskt VM
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5026924