I dag, när de svenska medierna äntligen verkar ha börjat rapportera om läget i Belarus vill vi, människorättsaktivister, kulturarbetare, alla som har jobbat med Belarus i många år, samt andra som anser detta vara av viktig betydelse, uppmana er att kalla landet vid dess rätta namn. För detta finns många goda skäl, nedan kommer några av dem:

1. Språkligt. ”Vitryssland” är inte samma sak som ”Belarus”. (Se exempelvis Wikipedia, under rubriken Etymologi.)

2. Politiskt. 1991 blev landet självständigt och bytte officiellt namn från Vitryska Sovjetiska Socialistiska Republiken till Republiken Belarus. Det är därför som man numera säger Belarus på engelska istället för det gamla ”Byelorussia” eller ”Whiterussia”.

3. Historiskt. ”Vitryssland” är en direkt översättning av den koloniala benämningen som landet fick av Ryssland. (Att jämföra: Lillryssland för Ukraina.)

4. Tydligt. Namnet ”Vitryssland” ger upphov till sammanblandningar med Ryssland och uppfattas som förringande av belarusier som bor i Sverige. (Se uppmaningen från föreningen Sveriges Belarusier.)

5. Generöst. Vi säger ”Kurdistan” om ett land som inte finns för att vi vill understryka att kurder är en egen nation och inte ”bergsturkar” som de kallas i Turkiet. Vi säger Burma istället för Myanmar för att understryka vår attityd till juntan. Vi bytte från Kirgisien till Kirgizistan för att understryka landets politiska pånyttfödelse.
Vi menar att samma generositet bör visas Belarus och belarusierna.

För att se namnlistan, klicka här. 

För att skriva under uppropet, klicka här (och sprid gärna länken!):

http://infobelarus.wufoo.com/forms/det-heter-belarus-kalla-det-vid-dess-ratta-namn/