Ishockeyförbundet har förbjudit den traditionella vit-röd-vita belarusiska nationsflaggan på matcher under ishockey-VM 2013 i Sverige. Enligt uppgifter i belarusiska medier motiverar VM-arrangörerna sitt förbud med att de betraktar den vit-röd-vita flaggan som en politisk symbol, vilket inte tillåts på arenan.

”Jag är chockad över hockeypamparnas nonchalans mot det belarusiska folket, och deras totala okunskap. Den vit-röd-vita flaggan är en legitim nationssymbol för Belarus, till skillnad från den officiella flaggan som Lukasjenka infört genom en folkomröstning präglad av valfusk. Det här visar på att ishockeyförbundet helt okritiskt följer diktaturregimens spelregler” säger Isabel Sommerfeld, samordnare för Info Belarus.

Inför måndagens match mellan Sverige – Belarus träffas vi kl 19:45, med vit-röd-vita kläder och den ”förbjudna” belarusiska flaggan utanför Globens Entré 2, för att visa vår solidaritet med det belarusiska folket. Mänskliga rättigheter före ishockeyförbundets hyckleri!

Läs hela pressmeddelandet här.