telia_overvakning

 

Foto: SVT

Ikväll, onsdag den 22 maj har ni möjlighet att se Isabel Sommerfeld, Info Belarus samordnare och människorättsaktivist, i Uppdrag Granskning och den fortsatta granskningen av TeliaSoneras affärer i diktaturerna. Det är åter dags att påminna folk om hur TeliaSonera genom sina SORM-avtal aktivt deltar i diktaturers förtryck, exempelvis i Belarus, Uzbekistan m.fl.

”TeliaSoneras verksamhet i länder där medborgarnas vardag innebär en konstant osäkerhet och rädsla för morgondagen, som t.ex. i Belarus där Lukasjenkas konstitution och lagar inte har någon betydelse, är oacceptabel. De bidrar genom sina SORM-avtal aktivt i förtrycket av människorättsaktivister och oliktänkande”, säger Isabel Sommerfeld, samordnare för InfoBelarus.

Skandalen är resultatet av UG:s utredning och bl.a. det tidigare programmet ”Svarta lådorna.” Där fick ni se Isabel Sommerfeld resa till Belarus med SVT-teamet, deras möten med människorättsaktivister och oppositionella, vars verklighet försvårats betydligt pga. TeliaSonera, som är delägare av Life:), en av landets största mobiloperatörer. 2010 samarbetade Life:) med KGB och polis genom avlyssning och spårning av demokratiska aktivister samt opolitiska medborgare som vågade demonstrera mot valfusket och Lukasjenkas styre.

”Det är helt rätt att Uppdrag Granskning fortsätter arbetet med att avslöja TeliaSoneras skamliga arbete i diktaturer. Det här är inte något som bara kan sopas under mattan. Det är inte heller något som får glömmas bort för att de stolt bidragit till nya riktlinjer om privacy och mänskliga rättigheter – särskilt när dessa riktlinjer är värdelösa i diktaturstater, vilket helt klart har varit ett medvetet och strategiskt ställningstagande från deras sida”, säger Isabel Sommerfeld, samordnare för Info Belarus.

Missa inte Uppdrag Granskning ikväll kl. 20:00 på SVT1. Finns även på SVT Play!