20110413-ugla

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, har i dag stoppats från inresa till Minsk.

Enligt honom själv stoppades han vid passkontrollen och fördes till ett avskilt rum i transitsalen på flygplatsen. Han meddelades att han var listad som ”oönskad person, förbjuden inresa till Belarus.”

2009 valde Internationella Ishockeyförbundet diktaturen Belarus som värdland för ishockey-VM 2014. I samband med detta blev ett av villkoren för att få hålla i VM, förenklade visumregler och att alla med en hockeybiljett skulle komma in i landet. Detsamma nämnde Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund i en intervju med Swedwatch, publicerad i rapporten Mänskliga rättigheter på hal is. Löftet har nu alltså inte hållits och ”oönskade” människorättsförsvarare är tydligen inte välkomna under ishockey-VM 2014.