Vill du veta mer om situationen i Belarus och livet för oppositionella? Vi rekommederar dig att se dokumentärflmen ”A lesson of Belarusian”. Filmen finns med engelsk text och är uppdelad i 6 delar (scrolla ned på sidan och se den här).

I dokumentären får du följa en ung aktivist som aldrig ger upp sin tro på att Belarus en dag kommer att bli fritt och demokratiskt. Franek Viacorka studerar vid en skola som startades av hans far, med särskild inriktning på det belarusiska språket och belarusisk kultur. Skolan föll offer för president Lukasjenkos diktaturregim, förbjöds och fortsatte sin verksamhet under jorden sedan 2003. Franek och hans klasskamrater uttrycker sin kritik mot regeringen genom att i hemlighet ge ut en tidning, spela in och skriva musik med förbjudna regimkritiska texter och organisera oppositionskonserter.

Trots frihetsberövandet av Franek’s pappa och det konstanta hotet att kanske en dag själv spärras in, ger han inte upp. Under presidentvalet i mars 2006 stödjer han och hans vänner den demokratiska oppositionens kandidat vid en stor demonstration i Minsk. Kandidaten är maktlös när det gäller Lukasjenkos korruption, användning av våldsamma poliser och hot från KGB, men Franek och hans vänner inser att det är storartat och en vinst i sig, att så många har samlats utan att visa rädsla.

Dokumentären skildrar svart på vitt tankarna hos en ung generation, som trots dagliga hot från regimen kämpar för frihet och demokrati.

Filmen har förbjudits i Belarus och klassats som ”extreme, unworthy material”.

Regissör och manusförfattare: Miroslaw Dembinski