Vi har mottagit detta brev från en pålitlig källa i Belarus, som vi nu översatt till svenska. Brevet kommer från en av grundarna till Belarus Free Theatre, teatergruppen som är känd över hela världen och som spelat på Stockholms Stadsteater 2010. Brevet är för fri publicering, alltså är det fritt att kopiera nedanstående text och sprida i media samt på bloggar. Hjälp oss att sprida ordet!

Kära vänner,

Tack så mycket för er enorma support.

Detta är första gången jag har tillgång till min dator efter nio dagar. Vi lever i en mardröm här. Familjer splittras och det är inte för att de har valt att lämna varandra, utan för att den belarusiske diktatorn har visat sitt galna jag och låtit polisen gå bärsärkargång i Minsk den 19:e december.

Jag kan inte träffa min man, eftersom vi befinner oss på olika platser, vi kan inte träffa våra barn eftersom vi befinner oss på olika platser, vi kan inte uppträda med våra föreställningar eftersom vi vet att publiken skulle arresteras och vår regissör Tema Zhaliaznijak är redan fängslad.

KGB letar nu efter min man, den andre grundaren av Belarus Free Theatre; Nikolai Khalezin, Yuriy Khaschevatskiy; den enda filmskaparen i Belarus, samt många andra fantastiska människor.

Men detta är ingenting jämfört med det som hänt de oppositionella presidentkandidaterna, som Andrei Sannikov och Vladimir Nekljajev, som blivit svårt misshandlade och inte får sjukvård. Presidentkandidaten Vitali Rymashevskij och journalisten Natalia Radina har båda fått skallskador, men får inte sjukvård. Bussar med arresterade åker runt över hela landet i sökandet efter lediga platser bland landets fängelser. I hela landet genomsöks lägenheter av KGB. Myndigheterna vill ta ifrån presidentkandidaten Andrei Sannikov samt hans fru Irina Khalip deras treåriga son Danik Sannikov. Trots att hans farföräldrar tar hand om honom vill man placera honom i ett hem för föräldralösa barn.

Detta är Europas sista diktatur! Ni känner till det, men snälla, gör allt ni kan för att få fram denna information till era regeringar, så att de kan avbryta alla politiska spel med diktatorn! Låt dem inte sova under jul-ledigheten! De som nu sitter fängslade i Belarus kan förlora dessa julhögtider i många år framåt!

Natalija Koljada
28 December 2010