flygplan

Kan flygresor bli miljövänliga?

Flygresor är en av de mer miljöskadliga aktiviteter som människor regelbundet ägnar sig åt. Det krävs mycket energi för att få upp ett flygplan i luften, och det släpper ut mycket koldioxid i atmosfären. Det är därför många människor kräver att flygresor ska bli mer miljövänliga. Men hur ska detta ske?

Ja, det finns många sätt som flygplansindustrin är dåligt för miljön. Dels genom alla utsläpp, men också på grund av hur flygplatserna är byggda och hur flygplanen landar och lyfter. Det finns många saker som måste ändras för att flygresor ska bli mer miljövänliga, men många idag tror att det är möjligt.

Miljökompensation

Ett sätt att göra flygresor mer miljövänliga är att kompensera för de koldioxidutsläpp som de ger upphov till. Detta kan göras genom att plantera träd eller investera i andra projekt som bidrar till att minska koldioxiden i atmosfären. Iden är då att träden ska kunna producera tillräckligt med syra för att reparera den skadliga effekten på miljön. Många tror dock att det inte räcker.

Ett annat sätt att kompensera utsläppen är att köpa koldioxidkrediter från ett företag som investerar i projekt för förnybar energi.

Nya typer av flygplan

Det finns såklart andra sätt att göra om flygplansindustrin. Ett annat sätt är att välja flygbolag som är mer miljövänliga. Många nyare plan är bränslesnålare än äldre plan, så här kan sånna saker göra stor skillnad. Det görs också framsteg när det kommer till bränslen. Ett problem tidigare har varit att det inte finns tillräckligt starka batterier för att kunna ha elflygplan. Men de senaste åren har det börja komma experimentella plan som tros kunna ta över kortare flygrutter, exempelvis inom Norden. Men det kommer antagligen dröja innan man kan ta elflyget till New York.

Överväg alternativa färdmedel

Du kan också stödja dessa ansträngningar genom att flyga mindre ofta och ta andra transportmedel när det är möjligt. I Europa går det ofta att ta tåget istället för flyg om man har tid. Visste du exempelvis att det bara tar cirka 2 timmar att ta tåget från Amsterdam till Brussel?

Har du provat nattåg? Nattåg är ett utmärkt sätt att resa eftersom du kan sova under resan och vakna på din destination. Då kan du spara in en hotellnatt samtidigt som du värnar om miljön. Många upplever att nattåg är sköna att sova på, eftersom man har möjlighet att ligga ner och tåget gungar lite vilket många gillar. Dessutom slipper du sitta upp och sova, som man måste på många nattflygningar.

Tror du att flygresor kan bli mer miljövänliga? Det finns idag många stora utmaningar som gör att flygen inte är miljövänliga, men med ny teknologi och andra förändringar är det möjligt att flygresor kan bli mer hållbara i framtiden.